Modelfabriek

Glasgepareld & gecoat rvs (buizen & opgeblazen lasergesneden contouren)
Hootsenheem 1, Veenendaal
Oplevering: 2015
Opdracht gemeente Veenendaal
Foto’s: Willem Sluyterman van Loo

Als een baken staat de Modelfabriek midden in een nieuwe wijk van Veenendaal. Drie stevige roestvrijstalen buizen dragen een rank buizenstelsel waaraan speelse iconen zijn bevestigd: een Batmanlogo flankeert een rijtje euro-tekens, een Disneykasteel wordt afgesloten met een hekje (ofwel ‘hashtag’), twee scooters vormen gespiegeld een Rorschach-beeld en een zwaan omringd door hooggehakte pumps vormt een embleem. Ook verspreid in de wijk vind je hier en daar een smiley, hartje en andere symbolen. Alsof ze van de Modelfabriek zijn losgekomen en in de straten aan lantarenpalen zijn blijven haken. De objecten symboliseren de dromen, idealen en liefhebberijen van jongeren uit de wijk. Op verzoek van de gemeente betrok Studio Wessels Boer hen bij de totstandkoming van het werk.

De Modelfabriek staat op een hoek naast een brug over het water, aan een parkeerplaats in het centrum van de wijk. Deze restruimte is een verblijfplaats geworden, met een buizenbank om op te zitten en het kunstwerk dat als een hedendaags prieel de ruimte afbakent. De open constructie zorgt ervoor dat het kunstwerk, hoewel groot van formaat, zijn omgeving niet domineert maar markeert.

De iconen zijn gemaakt van twee dunne, aan elkaar gelaste platen staal, die onder hoge druk zijn opgeblazen tot ze als heliumballonnen opbollen. De wijze waarop ze aan het stalen frame bevestigd zijn, doet denken aan de manier waarop plastic figuurtjes voor maquettes of schaalmodellen in series aan een frame vastzitten, waar je ze eenvoudig van los kunt trekken. Een beeld dat aansluit bij de nieuwbouwwijk.