De waarde van het onmeetbare

Als toegepast kunstenaar probeer ik mijn werk zoveel mogelijk in de infrastructuur of architectuur te integreren. Helaas wordt kunst nu te vaak gezien als kers op de taart en worden kunstenaars op een (te) laat moment bij ontwerp- en bouwproces betrokken, als dat al überhaupt gebeurd. Lange tijd was onze architectuur volop verweven met toegepaste kunst. Tegenwoordig is architectuur echter meer bouwkunde dan bouwkunst. Door alle technische eisen èn het vereconomiseren van elke vierkante centimeter, blijft er weinig ruimte over voor (het integreren van) kunst.

Omdat ik geloof in geïntegreerde kunst en rijke architectuur, diende ik een aanvraag in voor een onderzoek bij het Stimuleringsfonds, welke werd gehonoreerd. Ik zocht uit waarom we zo anoniem zijn gaan bouwen en wat de waarde is van verbeelding voor de gebouwde omgeving. Ik sprak met diverse ontwikkelaars, kunstenaars, architecten, adviseurs en gebruikers en bundelde dit. Lees hier mijn uitkomsten en vind vele uitspraken en tien prachtige voorbeelden van collega’s.

Samen met pakhuis de Zwijger organiseerde ik tevens een avond over de waarde van kunst en design voor de gebouwde ruimte. Sabine Lebesque, Kirsten Hannema, Loes ten Anscher, Nils Van Beek, Gijs Frieling, Ineke Brunt, Machiel Spaan schoven aan. Je kan de avond vol inspirerende beelden hier terugkijken.