image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Continually

Voortdurend
Gecoat lasergesneden staal
Houthavenpark & Spaarndammerstraat
Oplevering: 2019/2020
Opdracht: gemeente Amsterdam
Art Advisor: Fool on the Hill

De Spaarndammerbuurt krijgt er een buurt bij; de Houthavens. Het vergroeien van deze 2 buurten is de aanleiding voor deze opdracht. Door letterlijk lagen over elkaar te leggen en te laten interfereren wil ik de schoonheid van verandering laten zien. Hierbij maak ik gebruik van het moiré-effect. Moiré is een optische illusie; als twee vergelijkbare patronen elkaar op een bepaalde manier overlappen, creëren onze hersenen een nieuw patroon. Het is er niet echt, maar je ziet het wel. Het Moiré-patroon dat wordt gevormd, is afhankelijk van je kijkhoek. Het lijkt daardoor, wanneer je langs het patroon beweegt, constant in beweging.

Het IJ is mijn inspiratiebron. Water is heel meditatief; elke dag in beweging, elke dag weer anders. Graag kijk ik naar de golven, hoe ze samenkomen en met elkaar interfereren.

Juist die doorgaande beweging brengt rust in de hectiek. Dit steeds veranderende karakter gebruik ik in mijn ontwerpen.

Waar de twee buurten samenkomen, wil ik een lange bank plaatsen. De lange bank symboliseert het water dat hier tientallen jaren op de voormalige dijk stond (toen het IJ nog een deel van de zee was) en wordt geplaatst op een reeds geplande betonnen keerrand.

Aan de ingang van de Spaarndammerbuurt plaats ik ‘stromende’ moiré-panelen bij de spoorwegonderdoorgang. Ze begeleiden je naar de nieuwe wijk maken en het nabijgelegen IJ al voelbaar.