Voortdurend

Gecoat lasergesneden staal
Houthaven Amsterdam
Oplevering: 2021
Opdracht: gemeente Amsterdam
Medewerkers: Adriana Magni, Ebrar Eke, Werner Schippers & Studio Gijs
Foto’s: Willem Sluyterman van Loo

De Spaarndammerbuurt heeft er een buurt bijgekregen; de Houthaven. Voor het verbindende park is de Spaarndammerdijk afgegraven.

Toen het IJ nog deel was van de Zuiderzee, was de Spaarndammerdijk een echte dijk die menig storm heeft gekend. Deze dijk is nu als stille getuige verdwenen. Het laatste restje niveauverschil wordt opgevangen door een betonnen grondkering. Over deze grondkering golft, als herinnering aan de Zuiderzee, straks een bank van 170 meter lang in vier delen. Het eerste deel van 20 meter is nu geplaatst. In mei volgt deel twee van 56 meter, in juni deel drie (ook 56 meter) en in juli het laatste deel van 38 meter.

De bank wordt opgebouwd uit twee verweven golven; één met een smalle strepen en één met brede. De brede strepen krijgen per bankdeel een oplopende grijsblauwe kleur. De smalle strepen houden bij alle 4 bankdelen dezelfde zacht geel/oranje tint. Doordat de strepen van de achterste golf iets schuin staan t.o.v. de voorste golf, ontstaat in combinatie met de bochten, een soort kleurgolf-effect als je erlangs loopt of fietst.